Back to all Post

Kako je međugorski muzej Naša majka pomogao učenicima pronaći poruku Mira

by in Novosti

U školi dr. fra Slavka Barbarića u Čitluku održana je završna aktivnost projekta „Mirovno obrazovanje“ u organizaciji Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a i PRO – Budućnost (USAID).

Potporu projektu je iskazala i ravnateljica SŠ dr. fra Slavka Barbarića – Čitluk, prof. Adela Škutor. Koordinatorica projekta je stručna suradnica, pedagoginja Doris Vlašić.

Cilj programa bio je da se kod učenika unaprijede stavovi, znanja i vještine za izgradnju mira. Ovogodišnji program su prošli učenici trećih razreda uz suglasnost roditelja, sa pomoćnicom ravnateljice Sandom Sušac, pedagoginjom Josipom Primorac te profesoricom informatike Anamariom Rozić.

Nakon završne aktivnosti u školi odlučili su posjetiti novootvoreni Muzej Naša Majka u Međugorju (facebook: Naša Majka, instagram: nasa.majka.galerija), a poruka koju su učenici odabrali kao svoju, kroz ovih godinu dana glasi: “Nema puta ka miru. Mir je put”.

Naime, muzej govori o povijesti ukazanja u Međugorju, te na samom uvodu o glavnim karakteristikama naše Općine Brotnjo, o međugorskim vidiocima, svjedočantsvima i duhovnim plodovima Međugorja.

Padre Jozo Zovko te fra Slavko Barbarić su zauzeli posebna mjesta u muzeju, njihovi bogati životopisi i djelovanja u malom selu Kraljice Mira. Ovaj muzej možemo nazvati i kao ‘Međugorje u malom’, zato što sve informacije o ukazanjima Kraljice Mira i njihovim plodovima imamo na jednom mjestu, a nalazi se preko puta Crkve Sv.Jakova, točnije na adresi Pape Ivana Pavla II, 22b, Međugorje.

Naša Majka je zapravo digitalni muzej, što znači da su sve informacije na ekranima, prikazane kroz video i vokalne zapise. Na koncu vas čeka i umjetnička galerija u kojoj možete uživati u djelima naših lokalnih umjetnika.

Kroz muzej je sa veselim školarcima i njihovom pratnjom prošla i objasnila im cijelu priču i voditeljica Gabrijela Čarapina, te su svi zajedno sa osmijehom, zadovoljstvom i novim saznanjima napustili prostorije ovog prekrasnog mjesta, mjesta koje bismo svi trebali posjetiti kako bismo dublje spoznali događaje i milosti Međugorja!

Prenosi caportal.net